DERNEĞİMİZİN KOCAELİ ZİYARETİ

DERNEĞİMİZİN KOCAELİ ZİYARETİ

Pazartesi günü Safkan İngiliz Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği Yönetim Kurulumuz Kocaeli Kartepe Hipodromu At Sahipleri Salonu’nda Kocaeli’nde bulunan atçılarımız ile buluşma toplantısı gerçekleştirdi ve Kocaeli bölgesindeki hara ve yetiştiricilerimize ziyaretlerde bulundu.

9 Ekim 2022 İzmir Hipodromu buluşması sonrasında ikincisi Kocaeli Kartepe hipodromunda gerçekleştirilen atçılar ile istişare toplantısında Kocaeli bölgesindeki atçılarımızın düşünce, talep ve arzularını ve atçılarımızın karşılaştığı zorluklar hakkında istişarelerde bulunuldu.

Önceki toplantıda derneğimizin T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı‘ndaki görüşmeler ve devamındaki paylaşımlar aktarılmıştı. Bakanlığın ilgili çalışmalarının ilk neticesi olan yönetmelik değişiklikleri ve bu değişikliklerin olası faydaları konuşulurken, olası diğer çalışmaları da aktarıldı.

Samimi bir ortamda açık oturum şeklinde geçen konuşmalarda Kocaeli atçılarımızın beklentilerinin başında Kocaeli’nde ilave yarış günlerinin olması yer aldı. Öngörülen hipodrom tribün yenilenmesi projesi sebebi ile bu yıl kısıtlanan Kocaeli yarış günlerinin projenin bu sene yapılamaması sebebi ile tekrar sezon sonuna kadar haftalık yarış günlerinin eklenmesinin tevzilerin çoğu hipodromun önünde olan ve artış gösteren Kocaeli atçılığının faydasına olacağı düşüncesi hakim olmakla birlikte; hem tribünün yapılamaması hem da yarış günü eksikliğinin çifte kayıp olduğu düşüncesi hakimdi.

Kış programları sebebi ile Bursa, Ankara ve İstanbul yarış günlerinin de azaldığı fikstürde en çok misafir katılımcı kabul eden hipodromlardan biri olan Kocaeli’nde de yarış günü olmadığı haftalarda diğer civar hipodromlardaki az sayıdaki programlara yığılma sebebi olabileceği tartışıldı.

Kış sezonu için hipodrom seçimi yapılırken yeni yıl yarış programının taslağının dahi toplantı günü itibari ile halen açıklanmamış olması atçıların hipodrom tercihi yapmasına engel teşkil ettiği konusunda at sahipleri hemfikirdi.

Atçımızın genel şikayet konularının en başında gelen artan maliyetlerde konuşulan konular arasındayken atçılarımız yeni yarış takviminde ikramiyelerin iyileştirilmesi ile ilgili ciddi temennilerini dile getirirken, sektörün sağlıklı işleyebilmesi için atçının umudunun olması gerektiği aktarıldı.

Derneklerin bir birleri ile yakın ilişkide olup beraberce atçının haklarını savunması gerektiği ve at sahipleri ile yetiştiricileri temsil eden derneklerin yetkili mercilere Bakanlık, otorite ve müesseseye bu doğrultuda baskı yapmaya devam edip, bu kurumların pozitif çalışmalarına destek olması gerekliliği konuşuldu. Bu tür toplantıların atçıların ihtiyaçlarını rahatça dile getirebilmesi adına faydalı olduğu belirtilirken, daha sıklıkla ve daha yoğun bildiri ile duyurularak gerçekleşmesi temenni edildi.

Yaklaşan aşım sezonu ile birlikte artış göstermesi beklenen aşım ücretleri ve pansiyon bedellerinin yanı sıra halihazırda artmış bulunan istihdam ve nakliye maliyetleri ile birlikte at sahibi ve yetiştiricilerimize en azından ikramiye yoluyla moral ve ilave destek olunması gerekliliği dile getirildi.

Kocaeli hipodromu özelinde hipodromda kalıcı tribün inşaatı ile birlikte sosyal tesis için alanlar yaratılarak artış eğiliminde olan ilgiyle birlikte yarış sever memnuniyetinin artırılmasının gerekliliği konuşulurken mevcut tribün projesinin bu dönemde gecikmiş olmasına rağmen ilk fırsatta hayata geçirilmesinin umulduğu konuşuldu.

Ayrıca Kocaeli hipodromunda özelikle kış aylarında idman esnasında yağmurdan korunabilecek alanların eksikliğine dikkat çekilerek pist girişlerine yakın idmanların takip edilebileceği korunaklı alanlar yaratılabilmesinin faydalı olacağı aktarıldı.

İdmanlarda aydınlatmaların tekrar çalıştırılmaya başlamasından atçılarımız memnun olsa da bir çoğu aydınlatma saatinin biraz daha erken saatlere çekilerek daha faydalı olabileceğini, mevcut aydınlatmaların gün doğduktan sonra da bir süre yandığını fark ettiklerini bunun yerine biraz daha erken yakılıp erken söndürülürse daha çok fayda sallanabileceğini düşündüklerini aktardılar. Aydınlatma ile ilgili artan elektrik maliyetlerini hafifletmek adına hipodromlardaki çatı alanlarının yoğunluğundan faydalanılarak güneş enerjisi dönüşümü için fizibilite çalışması yapılarak ekonomik tasarruf sağlayıcı yatırım odaklı çalışmalara katkı sağlanması gerekliliği de tartışılan konular arasındaydı.

Yarış otoritesi tarafından atanan hakemlerin profesyonel olması ve sektöre hakim, özelikle atçıya karşı yaklaşımlarının profesyonelce olması gerekliliği; sporun mevcut çapının profesyonel yaklaşım gerektirdiği, burada yatırımcı ve kaynak sağlayıcı olan atçıların daha hoşgörü ile temsiliyeti yüksek seviyede kabul görmesi gerektiği konusu sıkça dile getirildi.

Ayrıca gece yarışlarında uzun salya bekleme sürelerinin ertesi gün idmana gidecek olan ekipler ve misafir olarak katılım gösterenlerin dönüş programları da göz önünde bulundurularak mümkünse 1 saate indirilmesi; atlarla çalışan görevlilerin çalıştıkları ekürilerden referans puanlama ile takibinin yapılması ve lisans koşullarının buna göre ayarlanması; yabancı bazı kaynak sitelerde yer alan erişim engellerinin gözden geçirilmesi ile ilgili yazışmaların yapılarak bu kaynak sitelerdeki engelin kaldırılıp atçının buralardan faydalanabilmesinin sağlanması da konuşulan başlıca konular arasında yer aldı.

Organizasyona katılım gösteren ve fikirlerini açıkça bildiren tüm atçılarımıza tekrar teşekkür ederiz.

Ayrıca Türkiye Jokey Kulübü yönetimi ve Kocaeli Hipodrom Müdürlüğüne toplantının gerçekleşmesindeki ve toplantı salonun tertibatı konularındaki destekleri ile birlikte Hipodrom Müdürlüğümüzün misafirperverliklerinden ötürü teşekkür ederiz.

Kartepe Hipodromu’ndaki buluşma öncesinde erken saatlerde başlayarak Kocaeli bölgesindeki çeşitli çiftlik sahiplerine ve işletmelerine de ziyaretlerde bulunuldu.

Taşçı Çiftliğinde atçılarımız sıcak kahvaltı ortamında buluşurken atçılık konusunda Bülent Taşçı ile ortak yatırımları ve Yılmaz harası sahibi Sn. Yavuz Yılmaz ile yeni aşım sezonu planlamasında bu sene aygır kadrolarında bulunacak olan BY THE TIME, BEDWULF ve HALICARNASSUS hakkında bilgi edinildi. Taşçı ve Yılmaz çiftliklerindeki çalışma metotları ile ilgili detaylı paylaşımlarda bulunulurken yatırım planları, saha operasyonları ve yurtdışı yarışları ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Kurtdere Göleti kıyısında özenli şekilde projelendirilen Taşçı tesisinin oluşumu ve diğer çiftlikleri hakkında da detaylı bilgiler alındı.

Beyaz at çiftliği ortakları Sn. Tolga Çelik ve Sn. Burak Tınaz ile birlikte antrenör Sn. Gökhan Gül eşliğinde tesisleri ve ciddi planlama ile gerçekleştirdikleri mevcut yatırımları konuşuldu. Yakın gelecekteki ve uzun vadedeki projeleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Tesis ziyaretinden sonra Sn. Burak Tınaz’ın sahibi olduğu Kare Restoranda atçılarımız ile tekrar bir araya gelinirken genç yetiştiricilerimizin tecrübeleri ve sektör ile ilgili düşünce ve projeleri hakkında konuşuldu.

Kitapçı Harası‘nda Sn. Merve Kitapçı’nın misafiri olurken tay eğitimi konusunda yurtdışından tanınan eğitmenlerin tecrübelerinden faydalanılarak gerçekleştirilen tay eğitim sistemleri hakkında özet bilgiler edinildi. Eğitim sürecini tamamlayarak hipodromlara nakliyesi gün içinde gerçekleşmeye devam eden taylara ekiplerinin bağlılığından bahsederken köklü ekürinin kendini daha da geliştirerek hedefleri doğrultusunda çalışmalarının devam edeceği konuşuldu.

Çapacı Harası‘nda ise her zamanki misafirperverliği ile Sn. Kayhan Özcan ev sahipliğinde tesisleri, tesislerde bulunan yerli ve yabancı orjinli taylar hakkında paylaşımlarda bulunuldu. Haranın düzen ve organizasyonu hakkında bilgi edinilirken Türkiye yetiştiriciliğinin ve atçılığının çeşitli koşul ve kaideleri tartışıldı. Yurt dışı ile özelikle yetiştirme ve satış organizasyonları ile olan farklılıklar dile getirildi.

Çapacı harası, Kitapçı harası, Beyaz Çiftlik, Taşçı ve Yılmaz haralarına ve tüm ekiplerine misafirperverliklerinden, katkı ve düşüncelerinden ötürü teşekkür ederiz.

 

TAŞÇI ÇİFTLİĞİ

 

 

 

ÇAPACI HARASI

 

 

 

KİTAPÇI HARASI